Στα "κουπόνια" (1952-1975)Το 1952 ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ μεταφέρθηκε στα ΚΟΥΠΟΝΙΑ, τα οποία αργότερα ονομάστηκαν ΑΝΩ ΙΛΙΣΣΙΑ στο νέο γήπεδο του.
Το γήπεδο αυτό βρισκόταν στους πρόποδες του Υμηττού στην οδό Ταξιλου σεμια έκταση που παραχωρήθηκε από τον Ελληνοαμερικανό ΡΟΥΦΟΓΑΛΛΗ, προςτιμήν του οποίου ονομάστηκε ‘’ΡΟΥΦΟΓΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ’’. Στο γήπεδοαυτό αγωνίστηκε μέχρι το 1975 οπότε και το πήρε η Γ.Γ.Αθλητισμού που τομετέτρεψε σε ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ και ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ.

Για να γίνει το νέο αυτό γήπεδο στα ΑΝΩ ΙΛΙΣΣΙΑ (ΚΟΥΠΟΝΙΑ) στην οδό ΤΑΞΙΛΟΥ, μόχθησαν οι σκαπανείς της β γενιάς.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΟΥΙΖΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ΑΡΧΙΜΑΝΤΡΙΤΗΣ, ΖΟΛΩΤΑΣ, ΚΑΠΑΓΕΡΙΔΗΣ, ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ και αλλοι.
Έσκαβαν με μπουλντόζες και βαριοπούλες στο λόφο για να φτιάξουν το Γήπεδο (διαμόρφωση χώρου, περίφραξη κλπ)
Κατά την διάρκεια των εργασιών εξερράγησαν οβίδες ξεχασμένες από τον βπαγκόσμιο πόλεμο με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι πιτσιρικάδες τηςγειτονιάς και μετέπειτα ΑΣΣΟΙ του ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ : ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ,ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΝΗΣ Και ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΓΑΤΟΣ που έπαιζαν στα χώματα.
Ο Ηλυσιακός αγωνιζόταν στα πανίσχυρα Αθηναϊκά πρωταθλήματαπου ασφαλώς δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα αφού σ'αυτά αγωνίζοντανο ΠΑΟ, η ΑΕΚ, ο Απόλλων, ο Πανιώνιος κ.α. αφού δεν υπήρχε ακόμα ηΕθνική κατηγορία.
Στις 17/2/1952 εγιναν τα εγγαίνια του γηπεδου και σεπανηγυρική συνάντηση ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ νικησε τον ΗΡΑΚΛΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ με σκορ2-1 με την εξής σύνθεση :
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ, ΦΑΚΟΣ, ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ,ΜΠΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΑΒΙΔΑΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΛΥΚΟΥΔΗΣ,ΛΙΤΣΑΚΗΣ.

Στις 11/5/1952 (Κυριακή) Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ σε πρόβα τζενεράλε εν όψειτου αγώνος με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ νίκησε τον ΗΛΥΣΙΑΚΟ με το πενιχρόσκορ 1-0 με τέρμα του ΜΠΕΜΠΗ στο 54' λεπτό του αγώνος. Ο άθλος αυτόςτου ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ σχολιάστηκε ευμενώς από τον τύπο. Διότι περί άθλουεπρόκειτο αφού μια ομάδα β’ κατηγορίας Αθηνών κατόρθωσε να παίξειισάξια με την ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ (που αποτελείται από την αφρόκρεμα τουελληνικού ποδοσφαίρου).
Δαυίδ εναντίον Γολιάθ!

Το 1952-53 η γενιά αυτή των ποδοσφαιριστών με προπονητή τον ΘΡΥΛΙΚΟΓΙΑΝΝΗ ΒΑΖΟ του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, πρόεδρο τον Ι.ΛΟΥΙΖΟ και γενικό αρχηγό τονΠ. ΚΑΠΑΓΕΡΙΔΗ ΑΝΑΔΕΙΧΤΗΚΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Β' Αθηνών κερδίζοντας στις3/5/53 τον ΚΑΛΛΙΘΑΙΚΟ με σκορ 3-1

Για να ανέλθει ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ στην Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ (την ανώτερη της β’Αθηνών) χρειάστηκε να δώσει 4 (ΤΕΣΣΕΡΙΣ) αγώνες διαβάθμισης (μπαράζ) σεουδέτερα γήπεδα με τον ουραγό της Α2 ΑΤΡΟΜΗΤΟ ΑΘΗΝΩΝ στις παρακάτωημερομηνίες :
1ος αγώνας 24/5/53 ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 0-0
2ος αγώνας 31/5/53 ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 2-0 (όμως ο αγώνας διεκόπη λόγω βροχής)
3ος αγώνας 7/6/53 ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 0-0
4ος αγώνας 10/6/53 ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ – ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ 3-0
η σύνθεση ανόδου ήταν η εξής :
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΦΑΚΟΣ, ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΠΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ,ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΙΤΣΑΚΗΣ, ΛΥΚΟΥΔΗΣ, ΛΑΒΙΔΑΣ, ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ.

Η Α2 κατηγορία ήταν μια κατηγορία κατώτερη της Α ΑΘΗΝΩΝ στην οποία αγωνίζονταν οι ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ κλπ.
Έκτοτε ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ πρωτοστατούσε στην Α2 η οποία αργότερα με την ίδρυση της B' Eθνικής το 1960 μετονομάσθηκε σε Α' ΑΘΗΝΩΝ.
Την 1/3/59 ο αγών ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΥ, επελέγη να συμπεριληφτει σαν οόγδοος από τους δεκατρείς αγώνες που περιλάμβανε το πρώτο επίσημοδελτίο ΠΡΟΠΟ που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα.

Τηνπερίοδο 1959-60 ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ με προπονητή τον ΓΟΥΛΙΕΛΜΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗ(ΓΟΥΛΙΟ) ανεδείχθη ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Α’ΑΘΗΝΩΝ, αλλά λόγω αναδιάρθρωσης τωνκατηγοριών παρέμεινε στην ίδια κατηγορία (κατάφωρη αδικία)

Η ομάδα του 1960 - πρωταθλήτρια.

Την περίοδο 1962-63 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ, και ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΠΣΑ, με προπονητή τον κ. ΜΙΧΑ, ανήλθε στην Β' ΕΘΝΙΚΗ.

Η ομάδα του 1962-63 - πρωταθλήτρια.


Την περίοδο1963-64 συμμετείχε στο πρωτάθλημα Β' ΕΘΝΙΚΗΣ μόνον διότι υποβιβάζοντανοι μισές ομάδες. Εκείνη τη χρονιά στιγματίστηκε το ελληνικό ποδόσφαιρο,από την κατάφωρη αδικία εις βάρος του ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ στον αγώνα στην Πάτραμε την Παναχαϊκή από τον διαιτητή ΧΑΒΕΛΑ που στο 87 και ενώ τοαποτέλεσμα ήταν 0-0 άφησε ένα καταφανέστατο οφσαιντ που ξεσήκωσε θύελλαδιαμαρτυριών των ποδοσφαιριστών του ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ, με συνέπεια να διακόψειτων αγώνα και να ΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ Ο ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ. Προπονητής της περιόδου αυτήςήταν ο Χ.ΡΙΜΠΑΣ.

Την περίοδο 1970-71 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Α’ΑΘΗΝΩΝ με προπονητή τον Χ.ΡΙΜΠΑ έδωσεαγώνες μπαράζ με ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΑΙΓΙΝΗΣ - ΡΟΥΦ – ΑΙΟΛΙΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ, αλλάστάθηκε άτυχος με αποτέλεσμα να μην ανέλθει στην Β ΕΘΝΙΚΗ.

Την περίοδο 1971-72 ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Α’ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΠΣΑ μεπροπονητή ΤΟΝ Ζ.ΠΙΤΙΧΟΥΤΗ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΣΤΗ Β’ΕΘΝΙΚΗ αφού έδωσε αγώνεςμπαράζ με επιτυχία με ΑΤΛΑΝΤΑ ΜΥΤΙΛΙΝΗΣ – ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ – ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Β’ΕΘΝΙΚΗ από την περίοδο1972-73 μέχρι και την 1981-82 αγωνιζομενος με πανίσχυρους αντίπαλουςτης τότε εποχής, όπως ΠΑΣ Γιάννινα, Λάρισα, ΟΦΗ, Παναχαϊκή κ.α.

ΤΟ 1973-74 ΠΕΤΥΧΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ δεν δέχτηκε τέρμα στους 17 εντός έδρας αγώνες (1.530 λεπτά).
Επίσης στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στις 21/1/74 (ο οποίος διεξήχθηπραξικοματικά στο γήπεδο του ΠΑΟ) έγινε ρεκόρ εισιτηρίων στην Β' Εθνική(το οποίο κρατάει μέχρι τις ημέρες μας) με 25.000 θεατές μέσα στογήπεδο (21.343 κομμένα εισιτήρια) και άλλους 6.000 περίπου απέξω.

Στο διάστημα 1973-76 πραγματοποίησε εντυπωσιακές πορείες, αλλά δενκατόρθωσε να ανέλθει στην Α’ΕΘΝΙΚΗ για πολλούς και διάφορους λόγους !!


tags ιστορια  κουπονια  

Σχόλια χρηστών