Ιστορία

Τμήμα ανδρών
Το ανδρικό τμήμα υδατοσφαίρισης του Ηλυσιακού ιδρύθηκε το 1981, συμμετέχοντας στην Γ' Εθνική κατηγορία. Την περίοδο 1982-1983 πραγματοποίησε την πρώτη του συμμετοχή στη Β' Εθνική κατηγορία. Ωστόσο είχε την ατυχία να πέσει στην αναδιάρθρωση των τότε κατηγοριών και δεν κατάφερε να γλυτώσει τον υποβιβασμό. Την επόμενη περίοδο η ομάδα χτίστηκε από την αρχή και τελικά κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, αήττητη, με 8 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, όλα σε ουδέτερη έδρα.

Την αγωνιστική περίοδο 1986-1987, η ομάδα αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία, που προέκυψε από νέα αναδιοργάνωση των κατηγοριών. Για δύο περιόδους, 1987-1988 και 1988-1989, ο Ηλυσιακός τερμάτισε στην 2η θέση της Α2, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει την άνοδο σε αγώνες μπαράζ. Η περίοδος 1989-1990 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της ομάδας. Στην κανονική περίοδο η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση, αγωνιζόμενη σε μπαράζ για 3η συνεχόμενη χρονιά, όπου αντιμετώπισε την ομάδα του Ν.Ο. Χανίων. Μετά από νικηφόρο αγώνα τον Ιούνιο του 1990, κέρδισε την πολυπόθητη άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.


Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας του Ηλυσιακού στην κορυφαία κατηγορία υπήρξαν απογοητευτικά. Με μόλις δύο βαθμούς συγκομιδή υποβιβάστηκε στην Α2. Η χρονιά, όμως, σηματοδότησε επίσης την μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας σε επίπεδο υποδομών, με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Εφήβων για αγόρια γεννημένα το 1975 και νεότερα. Λίγα χρόνια αργότερα αναλαμβάνει τις τύχες του τμήματος ο κύριος Βουλγαράκης και σταδιακά μπαίνουν οι βάσεις ώστε η ομάδα να λειτουργεί σε επαγγελματικά πλαίσια. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, είναι να παραμείνει η ομάδα στην Α1 για τρείς συνεχόμενες χρονιές, σημειώνοντας μάλιστα σπουδαίες νίκες απέναντι σε ιστορικές ομάδες του χώρου όπως ο Ολυμπιακός και η Βουλιαγμένη. Τελικά την περίοδο 1999-2000 η ομάδα θα υποβιβαστεί στην Α2 κατηγορία, χάνοντας την παραμονή την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος απέναντι στην Χαλκίδα, και αφού στην αρχή της περιόδου είχε αποχωρήσει από την διοίκηση ο  κύριος Βουλγαράκης και η ομάδα είχε προχωρήσει αναγκαστικά σε ριζική ανανέωση.


Για τις επόμενες τρείς αγωνιστικές περιόδους η ομάδα αγωνίζεται στην Α2 κατηγορία και την χρονιά 2003-2004 αναλαμβάνει προπονητής, στην Β' Εθνική πλέον, ο Αντώνης Ντουλάκης. Ύστερα από 4 χρόνια παραμονής στην Β' Εθνική, η ομάδα ανέρχεται ως δεύτερη στην Α2 κατηγορία την σεζόν 2006-2007, στην οποία παραμένει έως και σήμερα.Τμήμα γυναικών
Την περίοδο 1996-1997 το γυναικείο τμήμα του Ηλυσιακού κατατάχθηκε τρίτο στο βαθμολογικό πίνακα της Β' Εθνικής, διεκδικώντας επιτυχώς την άνοδο σε αγώνα μπαράζ. Την περίοδο 1997-1998 η Α' Εθνική Κατηγορία χωρίστηκε σε δύο ομίλους, οι οποίοι από τη νέα περίοδο επρόκειτο να αποτελέσουν τις κατηγορίες Α1 και Α2. Η ομάδα του Ηλυσιακού πέτυχε να κερδίσει μία θέση στην Α2 κατηγορία της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Την περίοδο 1998-1999 ο σύλλογος κατέλαβε τη δεύτερη θέση της τελικής κατάταξης, χωρίς ωστόσο να σταθεί δυνατή η συμμετοχή της στην κορυφαία κατηγορία το επόμενο έτος. Το ίδιο αποτέλεσμα έλαβε χώρα και τις δύο επόμενες χρονιές, όπου ίσχυσε νέο σύστημα διεξαγωγής των αγώνων.

Το 2002-2003 αποτέλεσε άτυχη χρονιά για το σύλλογο, που αντιμετώπισε πολλά διοικητικά αλλά και αγωνιστικά προβλήματα με αποτέλεσμα να μην λάβει μέρος στο πρωτάθλημα της Α2 και να υποβιβαστεί στη Β' Εθνική. Το 2005-2006 οι πολίστριες του Ηλυσιακού πάλεψαν και κατάφεραν να κερδίσουν την άνοδο στην Α2, τερματίζοντας στη 2η θέση της βαθμολογίας.

Το 2011 η ομάδα μας υποβιβάστηκε στην Β' Εθνική, αλλά την αμέσως επόμενη χρονιά (2012) κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και ανέβηκε στην Α2 κατηγορία. Φέτος, η ομάδα μας αγωνίζεται και πάλι στην Α2 κατηγορία.