Ιστορία

 

Ιστορική αναδρομή

Το τμήμα Χάντμπολ του Ηλυσιακού ιδρύθηκε τυπικά το 1982, σε μία περίοδο δυναμικής ανάπτυξης των αθλημάτων του Ηλυσιακού. Τη χρονιά εκείνη ο Ηλυσιακός βρέθηκε να είναι το 4ο σωματείο της Ελλάδας, από πλευράς ανάπτυξης αθλημάτων και αθλητών στο σχετικό πίνακα αξιολόγησης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το κύτταρο όμως της δημιουργίας της ομάδας, αναπτύχθηκε το 1981 από μια παρέα φίλων που αποτελούσαν οι Ιλισιώτες: Χαιρεκάκης Κώστας, Αλεξανδρής Άρης, Αλιζώτης Σπύρος, Ρεμούνδος Σπύρος, Ψωμάς Στέλιος, Τόλης Γιώργος, Τόλης Βαγγέλης, Κωστόπουλος Μιχάλης, Γιαννόπουλος Γιάννης, Τρίκαρδος Δημήτρης κ.α.

Όποτε είχαν ευκαιρία έπαιζαν xάντμπολ στην Πανεπιστημιούπολη. Ως τότε το άθλημα αυτό στη χώρα δεν είχε διαδοθεί. Το 1982 η παρέα αυτή αριθμούσε 15-20 μέλη.


Κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί την εκπληκτική πορεία του τμήματος στα χρόνια που ακολούθησαν.

Αγωνίστηκε 8 χρόνια στη Α' Αθηνών, 1 χρόνο στη Γ' Εθνική, 13 χρόνια στη Β' Εθνική, 8 χρόνια στη Α2 και 2 χρόνια στην Α1.

Αφού ξεπέρασε αφάνταστες δυσκολίες, με την αγάπη των αθλητών και λίγων ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα του, κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα χάντμπολ του Ηλυσιακού στην υψηλότερη κατηγορία στην Ελλάδα (Α1), να συμβάλει η ομάδα αυτή στη διάδοση του αθλήματος σε όλη τη χώρα, να κατακτήσει 2 πρωταθλήματα, να καταξιώσει πανελλαδικά το τμήμα και να σκορπίσει χαρά και υπερηφάνεια σε όλους τους φιλάθλους του Ηλυσιακού.

Στο ξεκίνημα, πρώτος πρόεδρος του τμήματος είναι ο κύριος Λέχος, με προπονητή τον κύριο Κορορό. Ο κύριος Λέχος παρέμεινε για 10 χρόνια πρόεδρος του τμήματος, το οποίο εδραίωσε στο χώρο και το ανέπτυξε. Τον διαδέχθηκε ο κύριος Αλέξανδρος Λαρδής, ο οποίος προσέφερε τα μέγιστα στο τμήμα και επί προεδρίας του, με τη συμβολή και του γιού του, Κώστα Λαρδή που ήταν Γενικός Αρχηγός, η ομάδα ανέβηκε στην Α1 και έφτασαν το τμήμα στις μεγαλύτερες επιτυχίες του.


Όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν άνθρωποι που βοήθησαν και βοηθούν ακόμα το τμήμα και είναι υποχρέωση μας να τους αναφέρουμε: Αλιζώτης Σπύρος (παίκτης, έφορος), Χαιρεκάκης Κώστας (παίκτης, έφορος, προπονητής), Αλεξανδρής Άρης (παίκτης, έφορος), Καλαβάζης Παύλος (έφορος), Λαρδής Κώστας (παίκτης, έφορος), Νάνος Γεράσιμος (παίκτης, έφορος), Βερβερίδης Γιώργος (παίκτης, έφορος), Βάσιος Γεράσιμος (παίκτης), Πετρόπουλος Γιώργος (έφορος) και βέβαια η αμέριστη συμπαράσταση των φιλάθλων του Ηλυσιακού που βοηθάνε και ακολουθούν την ομάδα, ακόμα και εκτός Αθήνας.

Οι Ιλισιώτες παίκτες, ήταν από τη δημιουργία του τμήματος μέχρι και σήμερα, οι βασικοί αιμοδότες των ομάδων Χάντμπολ και τιμητικά αναφέρουμε όσους Ιλισιώτες αγωνίστηκαν με τη φανέλα της ανδρικής ομάδας: Αλιζώτης Σ., Αλεξανδρής Α., Ανδρωνάς Ν., Βερβερίδης Γ., Βουζαλής Κ., Βάσιος Γ., Βάσιος Χ., Δέλγας Β., Διαμαντάκος Σ., Ζευκίλης Γ., Κωστόπουλος Μ., Καφρίτσας Θ., Καφίρης Μ., Λαδικός Δ., Λαρδής Κ., Λουκάτος Δ., Μιχαλάκης Δ., Μιχαλάκης Σ., Μπακαβέλος Π., Νάστος Ν., Νάνος Γ., Ξυδιάς Π., Παπακοσμάς Λ., Παπακοσμάς Ν., Ρεμούνδος Σ., Συρεγγέλας Κ., Σταμπουλής Γ., Τόλης Γ., Τόλης Β., Τρίμπος Σ., Τρίκαρδος Δ., Φέρτης Λ., Χαιρεκάκης Κ., Ψωμάς Σ.

Άξιο αναφοράς είναι ότι εκτός από τους Ιλισιώτες παίκτες, που ήταν σχεδόν πάντα ο κορμός και η ψυχή της ομάδας, υπήρξαν αθλητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, μερικοί από αυτούς και διεθνείς, που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα. Ποιος μπορεί να μην αναφέρει παίκτες όπως οι Μπάμπης Χατζηαθανασίου, Γιάννης Κατούντας, Κώστας Αϊβαλιώτης, Τόλης Βεντούρης (διεθνείς με την Εθνική Ελλάδας), Γιώργος Παπακυπριανού (διεθνής με την Εθνική Κύπρου), Goran Voujovic (διεθνής με την Εθνική Μαυροβουνίου), αλλά και τον προπονητή του πρωταθλήματος της Α2, Γιώργο Μυλωνά και τους προπονητές της χρονιάς στην Α1, Θεόδωρο Γκίνη και Βαγγέλη Ματζόπουλο.


Η Πρωταθλήτρια Ομάδα της Γ' Εθνικής (1994-1995)
Προπονητής: Χαιρεκάκης Κώστας  Έφοροι: Αλεξανδρής Άρης, Καλαβάζης Παύλος
Αθλητές: Κουκουλιώτης Θανάσης, Ανδρωνάς Νίκος, Συρεγγέλας Κώστας, Λαρδής Κώστας, Δέλγας Βασίλης, Μιχαλάκης Δημήτρης, Αλιζώτης Σπύρος, Βερβερίδης Γιώργος, Φέρτης Ηλίας, Παπακοσμάς Νίκος, Νάνος Γεράσιμος, Βάσιος Χρήστος, Μπακαβέλος Παναγιώτης.Η Πρωταθλήτρια Ομάδα της Α2 (2005-2006)
Προπονητής: Μυλωνάς Γιώργος  Βοηθός Προπονητή: Ματζόπουλος Βαγγέλης
Έφορος: Λαρδής Κώστας  Γενικός Αρχηγός: Συμεωνίδης Κώστας
Δημόσιες Σχέσεις: Αλεξανδρής Άρης
Αθλητές: Παπαδόπουλος Γιούρι, Κυριακίδης Ηρακλής, Πιερράκος Παναγιώτης, Φωλιάς Φώτης, Βάσιος Γεράσιμος, Βεντούρης Τόλης, Στρετένοβιτς Μίλος, Κορμάζος Νίκος, Μπάρμπας Γιώργος, Γιανναράς Παναγιώτης, Καπέλης Γιάννης, Τσοβίλης Παντελής, Δάδαρος Στέλιος, Χατζηαθανασίου Μπάμπης, Λιτσαρδόπουλος Γιάννης, Κατούντας Γιάννης, Δημάρατος Θανάσης.


Η Ομάδα της Α1 (2006-2007)
Προπονητής: Γκίνης Θεόδωρος  Βοηθός Προπονητή: Ματζόπουλος Βαγγέλης
Έφορος: Λαρδής Κώστας  Γενικοί Αρχηγοί: Συμεωνίδης Κώστας, Αλιζώτης Σπύρος
Αθλητές: Voujovic Goran, Μπάρμπας Γιώργος, Τσοβίλης Παντελής, Δάδαρος Στέλιος, Πιερράκος Παναγιώτης, Χατσίκας Ηλίας, Λιτσαρδόπουλος Γιάννης, Rakovec Dean, Μπακαβέλος Παναγιώτης, Βεντούρης Τόλης, Κοκολοδημητράκης Στέφανος, Βάσιος Γεράσιμος, Παπακυπριανού Γιώργος , Κατούντας Γιάννης, Δημάρατος Θανάσης, Ντούσκος Ηλίας, Χατζηαθανασίου Μπάμπης.

 

Η Ομάδα της Α1 (2007-2008)
Προπονητής: Σκάρλος Δημήτρης
Έφορος: Λαρδής Κώστας  Γενικός Αρχηγός: Καλαβάζης Παύλος  Φροντιστής: Τσάκαλος Θανάσης
Αθλητές: Πιερράκος Παναγιώτης, Λιτσαρδόπουλος Γιάννης, Βεντούρης Τόλης, Βάσιος Γεράσιμος, Κατούντας Γιάννης, Δημάρατος Θανάσης, Ντούσικος Ηλίας, Todorovski Igor, Allababidi Yaser, Μάνθος Φλώρη, Cirlan Antonio, Μόκος Χρήστος, Γερουλάνος Κάρολος, Καπάτος Σπύρος, Μαντζουράτος Γιώργος, Παρασκευαΐδης Θόδωρος, Παπαδόπουλος Γιώργος.Σταθμοί στην ιστορία του τμήματος
1982: Ίδρυση τμήματος και επίσημη ένταξη του στην Α' Κατηγορία Αθηνών της Ο.Χ.Ε.
1983: Επίσημη έδρα της ομάδας το κλειστό γήπεδο Ιλισίων
1985: Άνοδος στην Β' Εθνική
1987: Υποβιβασμός στην Α' Αθηνών
1988: Άνοδος στην Β' Εθνική
1991: Υποβιβασμός στην Α' Αθηνών
1994: Άνοδος στην Γ' Εθνική
1995: ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Β' ΕΘΝΙΚΗ
2005: Άνοδος στην Α2
2006: ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α2 ΚΑΙ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Α1 ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
2006-2007: Αγωνίζεται στη Α1 και τερματίζει στην 9η θέση
2007-2008: Τερματίζει στην τελευταία θέση της Α1 και υποβιβάζεται στην Α2
2008: Αναστολή λειτουργίας ανδρικού τμήματος
2011: Επαναλειτουργία του ανδρικού τμήματος
2012: Άνοδος στην Β' Εθνική
2019: Άνοδος στην Α2


Για 3 χρόνια δεν λειτουργεί το ανδρικό τμήμα, λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά λειτουργούσε κανονικά το παμπαιδικό τμήμα. Το 2011 οι Κώστας Χαιρεκάκης, Σπύρος Αλιζώτης και Γιώργος Βερβερίδης, επαναλειτουργούν το ανδρικό τμήμα. Την περίοδο 2011-2012, το τμήμα αγωνίζεται στην Α' Αθηνών και ανεβαίνει στην Β' Εθνική.

 

Την περίοδο 2018-2019, το ανδρικό τμήμα αγωνίστηκε στην Β' Εθνική, τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου του με απολογισμό 10 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα και μετά από αγώνες μπαράζ, κατέκτησε την άνοδο στην Α2 κατηγορία.

 

Τμήμα χάντμπολ γυναικών
Tο τμήμα χάντμπολ διατηρούσε και γυναικείο τμήμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1984 από τον Κώστα Χαιρεκάκη, ο οποίος ήταν και προπονητής του γυναικείου τμήματος τις δύο πρώτες περιόδους (1984-1985 και 1985-1986). Την περίοδο 1985-1986 πήρε την άνοδο από την Α' Αθηνών στη Β' Εθνική με προπονητή τον Κώστα Χαιρεκάκη, την περίοδο 1986-1987 πήρε το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής και ανέβηκε στην Α' Εθνική με προπονήτρια τη Ρουμάνα, Ίον και την περίοδο 1987-1988 έπαιξε στην Α' Εθνική με προπονήτρια τη Χριστίνα Τσιακούρη. Το 1988 το γυναικείο τμήμα χάντμπολ διαλύθηκε.

Τμήματα υποδομών
Από το 2014 επαναλειτουργούν και τα τμήματα υποδομών, με τμήματα προμίνι και μίνι, με πρωτοβουλία του Κώστα Χαιρεκάκη και του Σπύρου Αλιζώτη και τη σημαντική βοήθεια της κυρίας Δώρας Κυριακίδου (Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, προπονήτρια χάντμπολ), υπεύθυνης των τμημάτων υποδομών χάντμπολ του Ηλυσιακού. Φέτος, λειτουργούν τμήματα παμπαιδικού Α' και μίνι, με υπεύθυνο τμημάτων υποδομών τον Κώστα Χαιρεκάκη και προπονητή τον Νίκο Κουφουδάκη.